Welke verzekering vergoedt schade aan mijn slimme speaker?

De slimme speaker is de laatste jaren een zeer populair product van de laatste paar jaar. De slimme speaker is een digitale assistent die je aan kunt sturen door middel van spraak. Je kunt er allerlei dingen mee doen, je kunt de assistent vragen stellen die deze vervolgens door middel van nieuwe slimme technologie opzoekt op het internet en zo jouw vraag beantwoord, je kunt hem jouw favoriete muziek laten afspelen, koppelen aan Spotify, je kunt hem zelfs de opdracht geven de lichten aan te doen en nog veel meer.

Een aantal voorbeelden van bekende slimme speakers zijn:

• De Google home speaker
• De Echo van Amazon
• SonosOne

Kortom, dit is een prachtig stukje nieuwe technologie. Je zou dan ten alle tijde niet willen dat hij beschadigd raakt. Een slimme speaker kun je op verschillende manieren verzekeren. Vaak valt een slimme speaker al onder verzekeringen die de meeste mensen al hebben. In dit artikel gaan we dieper in op de soort verzekeringen die schade aan de slimme speaker vergoeden.

3 soorten schades
We behandelen in dit artikel 3 diverse situaties, in iedere situatie wordt de speaker op een andere manier beschadigd, het ongeluk is van andere aard. In iedere situatie kun je verschillende dingen doen en dit valt in iedere situatie onder een ander soort verzekering.

Iemand uit het gezin veroorzaakt de schade
In de eerste situatie gaan we uit van het feit dat iemand in het gezin tegen de speaker aanstoot. De speaker valt hierdoor op de grond en raakt beschadigd. In bepaalde gevallen wordt deze schade door een inboedelverzekering gedekt. De schade wordt meestal niet vergoedt door een standaard inboedelverzekering, maar wel bij een allrisk inboedelverzekering. Echter verschilt dit per verzekeraar.

Diefstalschade
Bij de tweede situatie gaan we uit van het feit dat er thuis wordt ingebroken en de speaker gestolen wordt. Hierbij valt de schade onder de inboedelverzekering. Veel mensen hebben een inboedelverzekering, om zich tegen dingen als inbraak of brand te verzekeren. Een inboedelverzekering houdt een overeenkomst in tussen de verzekeraar en de verzekerde. Er wordt in een overeenkomst een verzekerde som afgesproken. Men kan zich bijvoorbeeld verzekeren voor €10.000. De premie hangt uiteraard af van de waarde van de verzekerde som. Men moet hierbij oppassen dat men zich niet onder- of oververzekerd, ofwel een te kleine of te hoge verzekerde som. Bij uitkering van de verzekering wordt meestal uitgegaan van de nieuwwaarde van de artikelen.

Visite veroorzaakt de schade
Bij de derde situatie gaan we uit van het feit dat iemand op visite tegen de speaker aanstoot en zo de speaker beschadigd. Hierbij kun je verschillende dingen doen. Wanneer je allrisk verzekerd bent voor je slimme speaker kun je deze op die manier laten vergoeden. Soms is het slim om schade door een ander te claimen bij de inboedelverzekering. Dit is handig omdat deze zoals net genoemd vaak vergoedt tegen de nieuwwaarde van het product. Ook kan je in deze situatie de schade claimen onder de aansprakelijkheidsverzekering, deze verzekering dekt schade wanneer iemand anders per ongeluk schade toebrengt aan een van jouw spullen. Wanneer iemand die op visite komt de speaker beschadigd is het de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon die de schade vergoedt.

Verzekeringen vergelijken

Er zijn dus diverse situaties waarin schade kan worden toegedaan aan jouw slimme speaker en bij iedere situatie zijn er weer verschillende mogelijkheden. Let er goed op hoe het ongeluk gebeurd en denk er goed over na onder welke verzekering je deze schade wilt claimen. Heb je nog geen verzekering, dan is het verstandig om eerst goed te gaan vergelijken. Bij inboedelverzekeringen vergelijken zijn er grote prijsverschillen, waardoor je flink kunt besparen. Bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen zijn de verschillen een stuk kleiner.