Alexa de digitale assisent

Opzoek naar iemand die alles weet, die je kan helpen je leven thuis makkelijker, sneller en handiger te maken en die allerlei zaken voor je onthoudt en regelt? Is je antwoord ja, dan ben je toe aan een slimme speaker en Alexa is de digitale assistent van Amazon Echo. En is ingebouwd in de slimme speakers van de serie Echo.

Hier zit Alexa in:

Slimme luidsprekers hebben allemaal een manier om mee te communiceren en bij de speakers van Amazon en Sonos is dat Alexa. Ze is ontworpen door de mensen van Amazon, maar ook beschikbaar gesteld voor andere slimme speakers zoals de Sonos One.

Amazon Echo

Alexa in amazon echo

Deze slimme speaker van het merk Amazon heeft alles wat je nodig hebt om je leven makkelijker te maken. Door de koppeling met diverse andere handige diensten zoals Amazon Prime, Spotify, just eat en Uber. Om er maar een paar te noemen, je kunt dus vanaf de bank in het vervolg je eten bestellen, je taxi laten komen, je muziek aanzetten en je tv bedienen en dat allemaal door te praten met Alexa.

Daarnaast maakt Amazon de bediening eenvoudig, door het apparaat met spraak en aanraken te bedienen. Bovenop deze slimme speaker zitten knoppen om het apparaat aan en uit te zetten, het volume te bedienen of om de standby stand uit te schakelen. Nu kun je dat allemaal met spraak bedienen, maar alleen met de stemmen die geautoriseerd zijn, iemand die niet in het geheugen van de Echo zit met zijn of haar stem kan hem alleen bedienen via de aanraak knoppen. Handig wanneer je niet wilt dat je babysitter het systeem gaat gebruiken, maar het toch wel uit kan zetten als het nog per ongeluk aan staat.

 

Sonos One

Sonos One

Met de Sonos One haal je eenzelfde apparaat in huis als de Amazon Echo, het verschil zit hem in de geluidskwaliteit, want de is bij de Sonos nog beter. Dat komt omdat Sonos ook bekend staat voor haar geluidssystemen. Dit betekent overigens niet dat die van de Echo slecht is, integendeel deze is prima voor een doorsnee gebruiker. Maar wil je het beste van het beste op het gebied van geluid en ook nog meerdere van dit soort speakers tegenlijk gebruiken. Dit kan je doen als je het koppelt met je tv voor surround sound. Dan is de Sonos One wel de keuze voor jou. De prijs lig dan ook een stukje hoger.

De reden dat de Sonos one ook van Alexa gebruik kan maken, heeft te maken met het feit dat Sonos een deal heeft met Amazon. En Amazon heeft tegelijkertijd nog meer gebruikers voor haar diensten, diensten waar ze ook veel geld mee verdienen. Een win win situatie dus.

Wat kun je Alexa vragen?

Het systeem Alexa kun je inschakelen om informatie op te vragen vanuit het internet, zie het als een zoekmachine. Maar dan eentje die je met je stem bedient. Deze spraakgestuurde opdrachten geven je dan binnen een paar seconden een antwoord terug. Dit kun je bijvoorbeeld vragen aan Alexa:

Begin elke zin met Alexa, en dan je vraag. Zo activeer je het systeem. Bijvoorbeeld:

    • Alexa, wat heb ik op mijn kalender staan vandaag?
    • …wat is het weer in Eindhoven vandaag?
    • …zet de temperatuur in de woonkamer naar 20 graden
    • …hoe laat gaat het regenen in Amsterdam?
    • …zet de muziek harder
    • …hoe laat vertrekt mijn vliegtuig vandaag naar Parijs?
    • …vertel een grapje
    • …wat is het laatste nieuws volgens CNN?
    • …hoe kan ik zelf pasta maken?
    • …vertel me hoe ik een fietsband moet plakken?
    • …hoe laat begint de voetbalwedstrijd Nederland tegen Spanje?
    • …wat is de stand van de eredivisie?
    • …wanneer wordt mijn laatste bestelling via Amazon bezorgd?
    • …kun je de gordijnen in de woonkamer dicht doen aub!
    • …zet de lampen in de keuken uit!
    • …zet een alarm om 07.00 uur morgenvroeg!
    • …schakel het huisalarm in!

Zoals je ziet, je kunt haar van alles vragen. Belangrijk is wel, dat bovenstaande vragen vertaald zijn in het Nederlands, het systeem Alexa icm de Sonos One of Echo producten werkt in Nederland nog niet op de Nederlandse taal, wel in de engelse taal.

Wat kan Alexa nog meer?

Ze kan naast bovengenoemde zaken nog veel meer.

Bellen
Ze kan bellen naar contacten in je smartphone, of nummers die je online kunt vinden. Zoals het nummer van een restaurant, winkel of klantenservice. Zo hoef je niet steeds een telefoon aan je oor te hebben.

Herinneringen en informatie opslaan
Je kunt haar ook opdracht geven om bepaalde informatie naar je te mailen, te onthouden of naar je te appen. Ook kan je je zoekhistorie raadplegen.

Alarm instellen
Ook kan je een alarm instellen, waarbij ze je zal waarschuwen wanneer je deze hebt ingesteld. Je kunt overigens zelf bepalen hoe je wakker gemaakt. Met je favoriete muziek bijvoorbeeld, of met het nieuws, de grap van de dag of gewoon met een welkomst groet.

Gebruik haar als ZZP assistent
Ben je ZZPer en kun je af en toe wel wat hulp gebruiken, maar is een menselijke assistent niet nodig. Met Alexa kun je ook veel hulp krijgen. Denk aan het dicteren van een email of brief, het boeken van vluchten of het opzoeken van vlucht en treintijden. Het raadplegen van beurs informatie of wisselkoersen. Het opzoeken of die laatste factuur wel betaald is en wanneer de betaaldatum verstreken is. Allemaal handige snufjes die zeker in de zakelijke wereld ook heel erg populair gaan worden. Ze kan dan wel geen koffie voor je halen, althans nog niet. Maar bijna alle andere features van een assistent kunnen wel uitgevoerd worden.

Grappige Alexa commericals

Wat gebeurt er als Alexa haar stem kwijt raakt? Je ziet het in onderstaande video

Alexa is altijd vriendelijk, behalve als ze even op vakantie is en vervangen moet worden door iemand anders 🙂

Alexa wordt de laatste tijd steeds vaker ook bij andere producten en diensten ingezet. Een voorbeeld is Kuri de slimme huisrobot. Bekijk hier meer informatie over Kuri.